Familiekunde Vlaanderen

Regio Westkust

Startpagina Bibliotheek Publicaties Contact Links

Welkom

Welkom op de webstek van de regionale afdeling Westkust van Familiekunde Vlaanderen ), regio Westkust, opgericht in 1995.
Ons werkgebied strekt zich uit over de gemeenten Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Veurne en Alveringem. Ook de aangrenzende gemeenten, die vroeger deel uitmaakten van de kasselrij Veurne wekken onze belangstelling. We houden ook nauw contact met de genealogische vorsers van over de schreve in Frans-Vlaanderen.

Onze vereniging wil de familiekunde promoten in al haar facetten. Ons documentatiecentrum biedt een ruime waaier aan documentatie voor zowel leden als niet-leden.
Zowel beginnende als gevorderde genealogen kunnen een beroep doen op de expertise en kennis die binnen de afdeling aanwezig is.

Ook interesse in het opzoeken van de familiegeschiedenis ? Een bezoek aan het Erfgoedhuis Bachten de Kupe in Oostduinkerke opent voor jouw nieuwe deuren !

Ontstaan

In 1995 hebben enkele VVF-leden, de koppen bij elkaar gestoken om in  de regio Veurne-Westkust een nieuwe afdeling op te richten.  Voorzitter en stichter werd Georges Verschooris. Al vlug rijpte de idee om op zoek te gaan naar een vast vergaderlokaal en dito werkruimte.  In het dienstencentrum "De Zonnebloem" kon tweewekelijks een lokaaltje worden afgehuurd waar de activiteiten konden doorgaan.  In de loop van 1999, mede door een sterk toenemende interesse en uitbreiding van de documentatie, bleek het lokaal in het dienstencentrum veel te klein.  Koortsachtig werd gezocht naar een aangepaste ruimte, die voldoende groot moest zijn om onze activiteiten te  organiseren en daarnaast ook de nodige archieven en bibliotheek kon bevatten.  In 2000 konden VVF-Westkust, dank zij de steun van de gemeente Koksijde, over een ideaal lokaal beschikken, gelegen in het centrum "Taf Wallet" te Sint-Idesbald.
Sinds 2012 is de vereniging gehuisvest in het Erfgoedhuis Bachten de Kupe in Koksijde-Oostduinkerke.

Op 27 maart 2001, na een korte ziekte, overleed Georges Verschooris.  Hij werd opgevolgd door Joeri Stekelorum, die tot vandaag, het voorzitterschap van de vereniging waarneemt.

Het is  pas vanaf medio 2000 dat de afdeling Westkust als regionale VVF-afdeling werd erkend.  Van 1995 tot 2000 werd de vereniging immers betiteld als VVF-kern, onder de hoede van onze grote broer VVF-Oostende. 
In oktober 2005 werd met veel enthousiasme het tweede lustrum van de vereniging gevierd.

Einde 2008 werd de feitelijke vereniging omgevormd tot vzw. In 2012 werden de statuten, conform de nationale statuten van Familiekunde Vlaanderen, aangepast.

 

Copyright © 2012 Familiekunde Vlaanderen - Regio Westkust vzw
Leopold II-laan 2, 8670 Oostduinkerke
Ondernemingsnr 0808.410.470